К оронавирусът прониква в мозъка чрез нервните клетки в обонятелна част на носната лигавица, установиха германски учени. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Neuroscience.

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Вече стана ясно, че COVID-19 не е просто респираторно заболяване. Освен, че атакува белите дробове, SARS-CoV-2 влияе на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и на централната нервна система. Всеки трети пациент с COVID-19 споделя и за неврологични симптоми като загуба или промяна на обонянието и вкуса, главоболие, умора, световъртеж и гадене. 

Личните лекари вече издават електронно направление за PCR

При някои пациенти коронавирусната инфекция е придружена от инсулт или други сериозни заболявания, причинени от проникването на вируса в мозъка.

Германски учени от берлинската клиника „Шарите“ решили да изследват начина, по който новият коронавирус стига до мозъка и реакцията на имунната система.

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

Те открили доказателства за наличието на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния ствол и с помощта на електронен микроскоп открили снимка на вируса, проникващ в обонятелната част на носната лигавица. 

Именно там учените открили максимален вирусно натоварване както от вътре в нервните клетки, така и в израстъците на разположените наблизо епителни клетки.

Тези данни потвърдили хипотезата, че SARS-CoV-2 използва обонятелната част на носната лигавица като вход към мозъка, се казва в съобщението.

Китай победи коронавируса, как успя

Попадайки в лигавицата, вирусът използва анатомични връзки като обонятелния нерв. Данните сочат, че вирусът се придвижва от една към друга нервна клетка, за да достигне до мозъка.

Напълно възможно е вирусът да се пренася и през кръвоносните съдове, тъй като следи от него са открити по стените на кръвоносните съдове на главния мозък, предполагат учените.

Те подчертават, че SARS-CoV-2 не е единственият вирус, който може да попадне по този начин в мозъка. Подобен път на придвижване използват вирусите на херпеса и на беса.

СЗО ще търси произхода на COVID-19

Наличието на SARS-CoV-2 в нервните клетки на обонятелната част на носната лигавица обяснява неврологичните проблеми при пациенти с COVID-19 като загубата на обоняние или вкус. SARS-CoV-2 е открит и в области на мозъка, които контролират жизненоважни функции като дишането. 

Коронавирус: да не допускаме грешките от 1918 г. и 1929 г.

Затова не трябва да се изключва вероятността при пациенти с тежка форма на COVID-19 наличието на вируса в тези области на мозъка да задълбочат проблемите с дишането или със сърдечно-съдовата дейност.