В Лондон ще гласуват новата схема за местните карантини

В Камарата на общините на британския парламент депутатите ще гласуват новата схема на Борис Джонсън за 3-степенни местни карантини, след като на 2 декември изтече локдаунът в Англия. В редиците на Консервативната партия на премиера обаче има сериозна съпротива срещу строгите мерки.

Разбунтувалите се депутати обвиниха правителството, че е излязло с „преработен документ“ в опит да потуши недоволството им срещу схемата, според която 99 процента от 57-милионното население на Англия ще попаднат в най-високите втора и трета степен на местна карантина. В документа се твърди, че ако строгите мерки не бъдат запазени, здравеопазването няма да издържи на претоварването и ще има вълна от смъртни случаи. Бунтарите обаче казват, че не им се поднасят нови убедителни доказателства и не вярват, че карантините дават резултати, а само съсипват икономиката, въпреки че по-рано бе разпространено проучване за спад на заразяванията в резултат на локдауна.

Сведенията се противоречиви, но се предполага, че около 65 депутати от Консервативната партия смятат да гласуват днес против мярката. Това може да не се окаже фатално за приемането й, защото лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ще действа в името на националния интерес, т.е. в интерес на здравето на хората, и на практика ще подкрепи схемата, а депутатите от формацията ще се въздържат от гласуване