П резидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, тъй като броят на случаите надхвърли 30 000 в понеделник, и комендантски час през останалата част от седмицата, предаде АФП.

Турция вече наложи частично блокиране през уикенда този месец, но неотдавнашният скок на броя на случаите на заразени с коронавируса принуди правителството да предприеме по-строги мерки.

Според новите ограничения, започващи от вторник, ще бъде наложен вечерен час в делничните дни от 21:00 часа до 05:00 сутринта. През уикенда заключването ще продължи от 21:00 ч. в петък до 05:00 ч. в понеделник, каза Ердоган в телевизионно обръщение след седмично заседание на кабинета.

В понеделник Турция регистрира 31 219 нови случая – най-висок брой досега – и общият брой достигна 638 857. Броят на смъртните случаи, свързани с вируса, нарасна до 13 746, включително нови 188 смъртни случая в понеделник.

Ердоган каза, че „безпрецедентният скок, наблюдаван по целия свят“ в броя на случаите на COVID-19, „за съжаление оказва влияние в нашата страна“.

„Няма друго средство за защита, освен да намалим доколкото е възможно мобилността на хората“, добави той. Правителството настоятелно призовава гражданите стриктно да следват мерките. „Това не е личен избор, а необходимост“, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коча миналата седмица

През последните 24 часа в Турция са регистрирани 31 219 случая на коронавирус, като 6514 са с проявени симптоми на болестта, съобщи турският здравен министър Фахреттин Коджа, цитиран от в.“Миллиет“. През изминалото денонощие 188 души са починали от вируса.

През последните 24 часа в страната са направени 176 656 теста за коронавирус.
Министър Коджа съобщи, че 5190 пациенти са в тежко състояние. Същевременно 4485 са се възстановили от заразата през последното денонощие.

От началото на пандемията 500 865 души в Турция са се заразили с коронавируса, а 13 746 са починали от болестта.

Кога идва първата ваксина у нас

Нова мярка: Границите се затварят, кой може да влезе в България

Covid-19: Излекуваните са повече от новите случаи

Хематолог: Коронавирусът не се лекува с антибиотици

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

Covid-19: „Сбърканата“ ваксина на AstraZeneca

Ковид-19 и как спряхме най-смъртоносната зараза

Стаден имунитет срещу ковид-19, защо не