Със закани за отмъщение в Иран погребаха Мохсен Фахризаде

Със закани за отмъщение Иран днес погреба Мохсен Фахризаде – ученият, основал иранската ядрена програма. Той беше убит в петък, а Техеран обвинява Израел. Смъртта на Фахризаде засили напрежението между Иран и враговете на ислямската република в региона. Тоня Димитрова продължава по темата.

Погребението на Мохсен Фахризаде започна с почит към мъченика Имам Хюсейн – фигура от 7-ми век, почитана от шиитите.

Траурната церемония се състоя в Министерството на отбраната. Присъстваха само няколко десетки високопоставени военни и семейството на учения заради коронавирусни ограничения. Министърът на отбраната Амир Хатами обеща Иран да отмъсти за убийството.

„Всички душмани трябва да знаят, че това ще е първото им поражение. Ако са искали да убият нашият скъп мъченик и името му да бъде забравено, то сега той е възпяван навсякъде  се превърна в идол за всеки, който е поел по пътя на борбата“.

Иранският парламент поиска вчера спиране на инспекциите на ядрените обекти в страната, което е отказ от пореден ангажимент, поет с ядреното споразумение от 2015-та година. Според иранската англоезична телевизия Прес Ти Ви оръжието, използвано за убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде, е с обозначение и спецификации на израелската военна индустрия. Вчера иранската агенция Фарс заяви, че той е убит с дистанционно задействано автоматично оръжие. 

Израелският министър на разузнаването Ели Коен обяви в радиоинтервю, че не знае кой стои зад покушението. Но израелски източник, цитиран от Ню Йорк таймс, твърди, че Мохсен Фахризаде е бил начело на опасните ядрени амбиции на Иран и всъщност светът трябва да благодари на Израел. Твърди се, че Фахризаде е ръководел проектът „Амад“ – тайна програма, създадена през 1989-та година, за разработване на атомна бомба.