Според Иран Израел е убил Фахризаде с електронни устройства

Високопоставен представител на иранските власти в сферата на сигурността заяви днес, че Израел е убил учения Мохсен Фахризаде дистанционно и посредством електронни устройства, предаде „Асошиейтед прес“.

Убитият Фахризаде бе основателят военната ядрена програма на Иран, отбелязва АП.

Той е станал жертва на една комплексна операция, при която са използвани напълно нови стил и метод, заяви днес адмирал Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, предаде „Франс прес“. Шамхани обвини в престъплението иранска опозиционна група в изгнание и Израел.

„Това беше една комплексна операция с използване на електронни устройства“, изтъкна Али Шамхани. Организацията „Муджахидините на народа“ вероятно е била замесена, но криминалният елемент във всичко това е ционисткият режим и Мосад“, каза още иранският представител.

Казаното от Шамхани драстично променя разказа за убийството на Фахризаде в петък. Властите първоначално заявиха, че е имало експлозия на камион, след която въоръжени хора са открили огън по учения, убивайки него и бодигарда му. Иранската държавна арабоезична телевизия „Ал Алам“ съобщи, че Фахризаде е бил убит с оръжия, контролирани посредством сателит.

Употребата на контролирани чрез сателит оръжия не е нещо ново. Бойните дронове например се управляват с помощта на сателитна връзка, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Израел, който отдавна е подозиран в убийството на ирански ядрени учени през последното десетилетие, отказа да коментира атаката, довела до смъртта на Фахризаде.

Според Израел Иран все още има амбицията да създаде ядрени оръжия, като в подкрепа на твърденията си дава за пример балистичната програма на Иран и иранските научни изследвания на други технологии. Иран от дълго време твърди, че ядрената му програма е само и единствено за мирни цели.