Слагат край на далавери с ателиета, и те ще имат статут на жилищаСлагат край на далаварите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това става с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения от депутати от ГЕРБ начело с Александър Ненков. Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания за такива. Сега

покупката на ателие епримамлива с по-ниската цена,

отколкото тази на апартаментите, тъй като, за да бъде един имот жилище, той трябва да отговаря на редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът трябва да разполага и със складово помещение, което може да бъде и извън него – килер, гараж или мазе. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани, с изключение на тоалетни и бани, гласи сега действащият закон. Освен това жилището не трябва да бъде изцяло със северно изложение.

На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета, а до 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително.

При покупката на ателие обаче има и редица особености, които са за сметка на по-ниската цена. Ползвателите не могат да искат облекчения при плащането на данък сгради, каквито има за собствениците на основно жилище, тъй като имотът се води за нежилищни нужди и не може да се декларира като основен за живеене. В някои общини се дължи и

по-висока годишна такса

смет, плащат се и

по-високи сметки за ток,

тъй като клиентите се водят небитови и следователно ползват промишлен ток. Живеещите в ателие нямат право и на регистрация на адреса, но получават административна такава. Освен това нямат и защитата от принудително взимане от съдебен изпълнител, каквито имат длъжниците, които имат само едно жилище, което им се води основно.

В действащото законодателство не съществува и легална дефиниция за “ателие”, а преди година Столична община поиска законовата поправка, с която да отпадне имотният статут “ателие”, а някои от мотивите за това бяха липсата на възможност за адресна регистрация, което създава проблеми при записването на децата в училища и детски градини, както и се създават проблеми с липсата на места за паркиране.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.