П реди пролетта на миналата година Huawei се радваше на ръст, който сякаш не можеше да бъде спрян. Компанията навлизаше във все повече сектори, има(ше) голям дял на пазара на телеком оборудване и се бореше за първото място като световен доставчик на смартфони.

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Всичко това започна да се променя след като Доналд Тръмп започна своеобразна война с компанията, като част от търговските спорове с Китай. Huawei се оказа със забрана да използва американски технологии, както и да предлага свое оборудване в САЩ.

Проблемите за Huawei продължават, като за компанията беше трудно дори да намери чипове за смартфоните си. Пандемията сякаш забави спада и в началото на годината Huawei беше за кратко лидер по доставени смартфони в света. Ефектът беше кратък и компанията започна да усеща трудностие все повече.

Междувременно друг китайски производител се радва на голям възход – Xiaomi. През третото тримесечие на тази година компанията записва ръст от 45% спрямо година по-рано, отбелязва AndroidAuhtority. Освен това Xiaomi увеличава и пазарния си дял и той достига 13% – само на процент зад Huawei.

Как да „освежим“ Android смартфон

Засега Xiaomi успешно се възползва от отворената ниша заради проблемите на Huawei. Компанията бързо атакува пазара с множество нови модели на разнообразни цени. Тя направи това и с цел да не зависи само от един пазар, като сега 55% от приходите ѝ идват от международните продажби.

Xiaomi бързо създава и нови партньорства с телекоми по света, чрез което допълнително да популяризира телефоните си. Тя увеличи и гамата, като постепенно започва да предлага и по-скъпи модели за премиум сегмента.

За сега условията на пазара продължават да са благосклонни към Xiaomi и се очаква ръстът на компанията да продължи. Освен това тя не показва амбиции да навлиза в пазара с мрежово и телеком оборудване, откъдето започнаха и проблемите на Huawei.

Това е най-евтиното електрическо Lamborghini, но китайско производство

Вместо това Xiaomi инвестира най-вече в разработката на технологии и функции за смартфони, като камера под дисплея, както и в електрически превозни средства. Изглежда неизбежно, че ще изпревари Huawei на този пазар, а следващата година ще покаже дали има шанс да се бори и за първото място със Samsung.

Какъв ще е ефектът от iPhone върху навлизането на 5G

Apple представи 4 нови модела на iPhone, всички с 5G

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram